Inainte de invazia culturii anglosaxone, in Spania cel mai asemanator fast-food-ului era tipicul bocadillo. El bocadillo sau bocata este o franzela taiata pe jumatate si umpluta cu diverse mancaruri. Se mancau bocadillos dimineata, seara sau noaptea, fiind cel mai bun insotitor in iesirile in oras.
Astazi a manca bocadillo este inca un obicei care rezista in fata presiunii insipidului hamburger sau a aripioarelor de pui pane de la KFC. Placerea unui bocadillo nocturn cu calamari in Plaza Mayor din Madrid sau micul-dejun cu o pan tumaca catalana (paine, ulei de masline, rosii si jambon), pentru a aminti doar doua dintre infinitele posibilitati pe care le ofera o bocata, este ceva care in anumite momente este de neinlocuit.
Hoy comer un bocadillo es todavía una costumbre que resiste frente a las presiones de las insípidas hamburguesas o de las alitas de pollo empanadas
de KFC. El placer de un bocadillo de calamares nocturno en la Plaza Mayor de Madrid o de desayunar un pan tumaca catalán (pan, aceite de oliva, tomate y jamón), por recordar solo dos de las infinitas posibilidades que ofrece un bocata, es algo que en determinados momentos es insustituible.
Veamos el siguiente video sobre los bocadillos españoles y aprendamos algo de vocabulario:
VOCABULAR
Bocadillo: Un fel de sendvis format dintr-o franzela taiata pe jumatate si umpluta cu diverse alimente
Paté: Pateu
Chorizo: Carnati
Recreo: Pauza la scoala
Aguantar: A Suporta
mediodia: Amiaza
Bocata: Forma colocviala pentru bocadillo
Queso: Branza
Tomate: Rosii
Aceite: Ulei
Ensayar: A repeta
Merendar: A lua o gustare
Lomo: Ceafa cruda (de porc)
Riquísimo: Foarte bun
Pan Tumaca: specialitate catalana cu paine, rosii, ulei de masline, usturoi si jambon.
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