marți, 14 iunie 2011

Spaniola, limba viitorului (El español, la lengua del futuro)

Aproape 400 milioane de oameni in lume vorbesc spaniola, conform datelor UNESCO, si conform statisticilor care contabilizeaza populatia tarilor a caror limba oficiala este spaniola, la cara se adauga 22,5 milioane de persoane care folosec regulat spaniola in Statele Unite.

In urmatorul tabel putem vedea numerul persoanelor care vorbesc spaniola in fiecare tara:  


Si asta fara a lua in considerare numarul de studenti de spaniola ca a doua limba din intreaga lume, mai mult de 11 miloane de persoane, precum se vede in urmatorul tabel al Institutului Cervantes:



Spaniola este a patra limba cea mai vorbita din lume, in urma chinezei, a englezei si a limbii hinduse, numarul total al vorbitorilor de spaniola fiind de 392 miloane de persoane, cum se vede in cifrele urmatoare ale UNESCO, care includ cantitatea (in miloane de vorbitori) a fiecarei dintre principalele opt limbi din lume.


Spre deosebire de chineze si hindusa, spaniola se vorbeste pe diverse continente, si creste incontinuu in Statele Unite, unde putin cate putin castiga teren in fata englezei. Pentru asta, putem spune ca spaniola este in mod evident limba viitorului (in State Unite exista 45 milioane de latini -a doua tara din lume cu cei mai mult vorbitor de spaniola dupa Mexic azi, si probabil  prima in 2050-).

Chiar Obama stia ca pentru a castiga presedintia primei puteri mundiale trebuia sa ii cucereasca pe vorbitorii de spaniola, asa cum putem vedea, in incheiere, in urmatorul video:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu