marți, 28 februarie 2012

Folosirea spaniolei (si a restului limbilor) conform Twitter

Eric Fisher a elaborat o analiză interesantă a limbilor folosite prin intermediul twitter. Ca și cum ar fi vorba de un sondaj, s-a marcat cu o culoare fiecare limbă folosită în fiecare mesaj și rezultatul este următorul. 

Cazul Spaniei: Vedem cum principala limbă folosită este, logic, spaniola, la fel și în America. Spaniola a fost marcată cu culoarea roșie. Cu albastru, portugheza, care arată concentrarea vorbitorilor acestei limbi în Brazilia și în țara râului Tajo, Portugalia. La nord, dincolo de Pirinei, cu lila, se observă că trecem frontiera în Franța. Se remarcă punctele galbene în zona Cataloniei, unde catalana, amestecată cu unele puncte roșii, este limba care domină, în Galicia, la nord de Portugalia, punctele roz ale dialectului galician încearcă să își facă loc printre zonele roșii, iar în Țara Bascilor, chiar în partea occidentală a frontierei franceze, câteva zone albastre încearcă și ele să se facă văzute.




În America Latină, lucrurile sunt clare; în zonele populate (jungla amazoniană, de exemplu, ocupă mare parte din continent, iar acolo se folosește puțin Twitter) roșul spaniolei umple aproape tot spațiul, în timp ce Brazilia este albastră, culoare echivalentă portughezei..


În America de Nord, vedem cum griul englezei domină în toată SUA, deși o anumită concentrare de franceză și observă în nord-estul continentului (roz), în zonele aparținând Canadei, în timp ce în sud, în Mexic, spaniola este limba principală. În Caraibe se observă un amestec, depinzând de zone, între spaniolă și engleză.,


În fine, ca o curiozitate, să vedem în continuare mapa lingvistică a eEropei, cu culorile fiecărei limbi distribuite pe continent:




Sursa: Eric Fisher

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu