joi, 23 august 2012

La muchacha turca (Hakim)

Hakim este un cantaret marocan nascut in Casablanca. A inceput sa studieze muzica la varsta de cinci ani si jumatate alaturi de tatal sau, mergand la moschee unde canta cantece religioase.

In 1987 Hakim a pasit in Spania pentru prima data, in vacanta la Málaga. Putin mai tarziu, si datorita unui premiu muzical andaluz, a fost contractat sa cante cu ocazia unei sarbatori dintr-un sat din Málaga. Incepand din acest moment, a venit cu frecventa in Spania pana cand intr-o zi, dupa ce a invatat spaniola, s-a stabilit la Málaga. 

In Spania, Hakim a cunoscut copla, tip de cantec flamenco, și muzica din Andaluzia. Descoperise, in plus, asemanarea intre flamenco si muzica araba, astfel ca i-a venit in minte sa le amestece, oferind un repertoriu de muzica cantata in spaniola si in araba.

In ”La muchacha turca”, face un remake al mult mai faimoasei ”Simarik” a cantaretului turc Tarkan, cu care a avut mare succes, atat de mare incat alt cantaret a facut o varianta in engleza, iar piesa a ajuns din nou pe primele locuri la vanzari.

Muzica lui Hakim leaga muzica spaniola cu muzica orientala, desi, mai ales in Andaluzia, de secole cultura spaniola are o relatie stransa cu influentele nordafricane sau ale imperiului otoman. 

Sa ascultam "La muchacha turca" in timp ce putem urmari versurile in spaniola subtitrate:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu