duminică, 16 decembrie 2012

Ceașca și cafeaua (un text pentru reflecție)

Ceasca si cafeaua este o scurta poveste despre continut si forma, fond si superficialitate, depre diferenta intre a ne bucura de viata si obstacolele care ne impiedica sa o facem.

O mica istorie foarte potrivita pentru perioada de sarbatori care vine, in care an dupa an ne intrebam ce putem face pentru a ne imbunatati viata la anul.

Povestea este in spaniola si, la sfarsit, tradusa in romana: 

La taza y el café

Un grupo de estudiantes se reunió para visitar a un viejo profesor de la universidad.


Una vez en su casa la conversación entre ellos se centró en quejas sobre el estrés en el trabajo y la vida cotidiana.

El profesor fue a la cocina a preparar café y regresó con un termo y una variedad de tazas diferentes: de porcelana, plástico, vidrio, algunas comunes, otras caras y otras preciosas.

Entonces, les pidió a los alumnos que se sirvieran ellos mismos.

Cuando todos los estudiantes tuvieron una taza en la mano el profesor dijo:

Si se han fijado, todas las tazas bonitas y caras han sido cogidas, dejando de lado las comunes y baratas. Aunque es normal que quieran sólo lo mejor para ustedes, ese es el origen de sus problemas y del estrés.

Lo que en realidad querían era café, no la taza, pero conscientemente cogieron las mejores tazas y las estuvieron comparando con las tazas de los demás.

Fíjense bien: La vida es como el café, pero sus trabajos, el dinero y su posición social son las tazas. Las tazas son sólo las herramientas para sostener y contener la vida, pero la calidad de la vida no cambia por la taza que se use. 

A veces al concentrarnos sólo en la taza dejamos de disfrutar el café que hay en ella. Por lo tanto, no dejen que las formas y lo superficial les hagan preferir la taza al café. Mucho mejor, aprendan a disfrutar ante todo del café. 

Ceașca și cafeaua

Un grup de studenți se a reunit pentru a vizita un vechi profesor de la universitate. 

O data ajunsi in casa, conversatia dintre ei s-a centrat pe plangeri legate de stresul la serviciu si din viata de zi cu zi. 

Profesorul s-a dus la bucatarie pentru a pregati cafeaua si s-a intors cu un termos si o tava cu diferite cescute: de portelan, sticla, plastic, unele obisnuite, alte scumpe si alte foarte frumoase. 

Atunci, le-a cerut studentilor sa se serveasca singuri.

Iar după ce fiecare student a luat cate o ceasca de pe tava profesorul a spus: 

Daca ati observat, toate cestile frumoase si scumpe au fost luate, lasandu-se la o parte cele obisnuite si ieftine. Desi este normal ca fiecare dintre voi sa doreasca ce e mai bun pentru el, aici se afla originea problemelor voastre si a stresului. 

Ceea ce doreati, in realitate, era cafeaua, nu ceasca, dar in mod constient ati luat cele mai bune cesti si le-ati comparat cu cestile celorlalti.

Fiti atenti: Viata este precum cafeaua, iar profesiile voastre, banii si pozitia sociala sunt cestile. Cestile sunt doar instrumente care sustin continutul vietii, dar calitatea vietii nu se schimba dupa ceasca folosita.

Uneori, concentrându-ne doar pe cesti, incetam sa ne mai bucuram de cafeaua care este in ele. Prin urmare, nu lasati ca formele si superficialul sa va faca sa preferati ceasca in loc de cafea. Ari fi mai bine sa invatati sa va bucurati inainte de toate de savaorea cafelei!

3 comentarii: