joi, 25 ianuarie 2018

Bocadillos


Inainte de invazia culturii anglosaxone, in Spania cel mai asemanator fast-food-ului era tipicul bocadillo. El bocadillo sau bocata este o franzela taiata pe jumatate si umpluta cu diverse mancaruri. Se mancau bocadillos dimineata, seara sau noaptea, fiind cel mai bun insotitor in iesirile in oras. 

http://recetascocinas.com/wp-content/uploads/2010/07/baguette_small.jpg 
Astazi a manca bocadillo este inca un obicei care rezista in fata presiunii insipidului hamburger sau a aripioarelor de pui pane de la KFC. Placerea unui bocadillo nocturn cu calamari in Plaza Mayor din Madrid sau micul-dejun cu o pan tumaca catalana (paine, ulei de masline, rosii si jambon), pentru a aminti doar doua dintre infinitele posibilitati pe care le ofera o bocata, este ceva care in anumite momente este de neinlocuit. 

Sa vedem urmatorul video despre bocadillos spaniole si sa invatam ceva vocabular:
 Antes de la invasión cultural anglosajona, en España lo más parecido a la comida rápida era el típico bocadillo. El bocadillo o bocata es una barra de pan cortada por la mitad y rellena con diversos alimentos. Se comían bocadillos por la mañana, por la tarde o por la noche, siendo el mejor acompañante en las salidas por la ciudad. 

Hoy comer un bocadillo es todavía una costumbre que resiste frente a las presiones de las insípidas hamburguesas o de las alitas de pollo empanadas de KFC. El placer de un  bocadillo de calamares nocturno en la Plaza Mayor de Madrid o de desayunar un  pan tumaca  catalán (pan, aceite de oliva, tomate y jamón), por recordar solo dos de las infinitas posibilidades que ofrece un bocata, es algo que en determinados momentos es insustituible. 

Veamos el siguiente video sobre los bocadillos españoles y aprendamos algo de vocabulario:


  



















































VOCABULAR

Bocadillo: Un fel de sendvis format dintr-o franzela taiata pe jumatate si umpluta cu diverse alimente
Paté: Pateu
Chorizo: Carnati
Recreo: Pauza la scoala
Aguantar: A Suporta
mediodia: Amiaza
Bocata: Forma colocviala pentru bocadillo
Queso: Branza
Tomate: Rosii
Aceite: Ulei
Ensayar: A repeta
Merendar: A lua o gustare
Lomo: Ceafa cruda (de porc)
Riquísimo: Foarte bun
Pan Tumaca: specialitate catalana cu paine, rosii, ulei de masline, usturoi si jambon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu