marți, 31 iulie 2012

La cabina (scurtmetraj subtitrat)


Un trecator intra din intamplare intr-o cabina telefonica pentru a suna pe cineva. Cand doreste sa iasa, isi da seama ca usa este blocata si toate incercarile sale de a o deschide sunt in van.

Asa incepe „Cabina", un film de Antonio Mercero, dupa cu scenariu de José Luis Garci si avandu-l in rolul principal pe José Luis López Vázquez, in 1972, care, in 1973 a castigat un premiu Emmy.

Subiectul dezvolta o parabola kafkiana conceputa sub forma de relatare scurta de catre scriitorul Juan José Plans. Un cetatean obisnuit ramane prins intr-o cabina telefonica. In ciuda incercarilor de ajutor din partea trecatorilor, nu poate fi eliberat.

Dar lucrurile trec la alt nivel atunci cand misteriosii muncitori care au instalat cabina in acea dimineata il ridica cu aparat cu tot si il duc la o destinatie necunoscuta. Pe parcurs, prizonierul realizeaza ca este complet lipsit de aparare, in mainile unor forte sinistre care il duc catre un inexplicabil si atroce destin, de unde se pare ca nu exista scapare si unde niciunul dintre noi nu se poate considera in siguranta.

Era vorba, in plina dictatura franchista, de atragerea atentiei asupra fragilitatii libertatii, subiect atat de actual inca, pentru ca, asa cum spune proverbul, "Daca te crezi liber, atunci nu cunosti dimensiunea inchisorii tale".

In zilele noastre, scurta pelicula continua sa fie o piesa de cult pentru iubitorii cinema-ului spaniol, iar in continuare va puteti bucura de ea cu subtitrare in engleza:


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu