duminică, 8 aprilie 2012

Limbajul semnelor in spaniola si povestea Scufitei Rosii


O limba, conform Dictionarului Academiei Reale Spaniole, este "un sistem de comunicare verbal" si exista diferite forme de transmitere intre persoane. Vorbirea si diferitele ei accente si formulari, ortografia cu regulile sale si alfabetele si semnele care desi in general transmit lucruri care nu se exprima in limbajul formal, servesc de asemenea la comunicare cand omunl a pierdut alte simturi, precum capacitatea de a vorbi.

Astfel, persoanele mute sau surdomute trebuie sa utilizeze limba cu un alfabet si un dictionar diferite, unde sunetele, literele si semnificatiile se exprima prin intermediul anumitor semnale.

 Alfabetul limbajului semnelor in spaniola este urmatorul: Fundatia pentru Dezvoltarea Instrumentelor tehnologice pentru Ajutor Umanitar (Fundación HETAH) este o entitate non-lucrativo specializata in investigarea si dezvoltarea de noi tehnologii pentru depasirea problemelor umanitatii. Intre acestea, cele de comunicare.

Astfel, a dezvoltat, printre altele, un Traducator al limbajului semnelor in spaniola, un Dictionar de Semne in spaniola si altele, precum un transcriptor de texte in Braille sau un cititor de pagini web pentru nevazatori...

Cu primele doua, se poate afla cum se spune orice cuvant in spaniola in limbajul semnelor.

Daca doriti, puteti verifica in continuare, intrand in linkul Fundatiei HETAH-SIOS

Alta pagina importanta pentru a cunoaste limbajul semnelor (in cazul nostru in spaniola) este pagina Sématos, portalul european al limbajului semnelor. Aici aveti cateva inregistrari din Dictionarul Limbajului Semnelor Spaniol sau LSE:

HOLA

ESTUDIAR

LENGUA

Puteti cunoaste mai multe cuvinte in spaniola din limbajul semnelor intrand in pagina SEMATOS

In cele din urma si pentru a putea exersa spaniola voastra, in continuare vedeti un video in care puteti asculta si citi in spaniola povestea Scufitei Rosii (Caperucita Roja), in timp ce o traducatoare il repeta in limbajul semnelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu