vineri, 31 mai 2013

Exclamatiile si interjectiile in spaniola

In urmatoarele imagini se face o recapitulare a unora dintre principalele exclamaţii sau interjecţii din spaniolă, atat cea vorbita in Spania, cat si cea din America latină.

Exclamación (exclamaţie) este un termen cu origine in latinescul exclamatĭo. Este vorba despre o expresie care reflecta o emotie sau o exaltare a sufletului. Exclamatiile pot fi asociate cu strigatele sau alte suente care redau bucuria, supararea, tristrtea, indignarea, mila sau alte tipuri de sentimente.

Lista urmatoare contine atat exclamatiile, sa le zicem, “pozitive” (solicitare, politete, fericire, salud, intre altele), cat si cele “negative” (cearta, insulta, suparare, teama sau surpriza, de exemplu).

O exclamaţie caracteristica limbii spaniole si care nu apare in imagini este ¡Ojalá!, care exprima speranta ca o dorinta sa se implineasca.

Interjectia este o parte de vorbire care exprima senzaţii, impresii neasteptate, exclamative sau un sentiment profund, precum tristetea, surpriza, durerea, neplacerea, iubirea, etc. Se foloseste si pentru a atentiona un interlocutor sau ca forma de salut, despartire, incuviintare, etc. De exemplu:
  • ¡Alto!: se foloseste ca un apel energic, imperativ 
  • ¡Ay!: se foloseste pentru a exprima un sentiment intens
  • ¡Eh!: se foloseste pentru a intreba, a chema, a dispretui, a mustra sau a avertiza 
  • ¡Hola!: se folosete ca salut familiar
Nu uitati ca in spaniola semnele de exclamare sunt două: ¡la inceput si la sfarsit!

Fiecare expresie in spaniola este tradusa in limba engleza.

Asadar, !Animo! (curaj!) Sa invatam exclamatiile si interjectiile!








Sursa: Spanish in your face,Luc Nisset and Mary McVey Gill, Ed. McGraw Hill

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu