luni, 3 iunie 2013

Voltereta (scurtmetraj in spaniola)


Voltereta înseamnă săritură peste cap. Este titlul ales pentru scurtmetrajul pe care îl puteti vedea in continuare, realizat in 2010, despre un baietel andaluz sosit la New York cu bunica. Socul cultural provocat de diferenta dintre obiceiurile traditionale spaniole si cele din metropola - pentru copil, lumea supereroilor - este ideea centrală a filmului.

În prima sa zi la New York, Lolo, baiatul andaluz de doar 10 ani va trebui sa se confrunte cu cea mai importanta decizie din viata sa de pana atunci, la marginea unei piscine si fara ajutor din partea cuiva”. Iar in aceasta pelicula veti regasi, prin intermediul fotogramelor, referinte la acele filme ale anilor ’80 care au marcat mai multe generatii, “E.T.” sau “Stand by Me”.

De cealalta parte a skyline-ului newyorkez ne intalnim cu doua personaje desprinse din mediul lor, care isi incep propria aventura. Este vorba despre bunica si nepotul ei, care isi aduc cu ei nelipsitele Cola Cao sau Nocilla (crema de ciocolata), precum si particularitatile graiului andaluz.

Copilul, care are si rolul e narator, acum la maturitate, traieste in mod constant propria aventura facand referiri la filmele si benezile desenate nordamericane, la personajele si expresiile lor.

Peter Cevallos în rolul “Lolo” şi Maria Alfonsa Rosso, comicul in carne si oase, in rolul “bunicii Rogelio”, ne cuceresc cu o naturalete si cu o chimie care devoreaza ecranul. Vocea in off este a actorului Alex O’Dogherty, care ne arata ca lumea copilariei nu este atat de diferita de cea a supereroilor. Scurtmetrajul captiveaza si pentru faptul ca atat naratorul cat mai ales bunica sunt exemple ale stilului colocvial al persoanelor din Spania, in special din Andaluzia.

In cele din urma, Lolo va reusi sa isi depaseasca temerile si ticurile, improprii unui protagonist care cucereste o lume noua, facand o saritura peste cap in piscina, in fata spectatorilor filmului, desi nimeni un pare sa ii dea atentie… Sau ii da?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu