luni, 17 septembrie 2012

Expozitie la Institutul Cervantes din Bucuresti: Marín (fotografii 1908-1940)

Iubitorii fotografiei, ai culturii și ai istoriei spaniole au ocazia să meargă la o expoziție de fotografie despre Luis Ramón Marín (1908-1940).

Luis Ramón Marín a fost unul dintre pionierii reportajului fotografic spaniol și al fotografiei aeriene. A fotografiat tot ceea ce era important în Spania în prima jumătate a secolului XX: de la păturile sărace până la familia regală, de la călugărițe și polițiști până la faza de dezvoltare reprezentată de aviație, rețelele telefonice și automobile. De la povești despre nunți până la Războiul Civil.


Opera sa, îndrăzneață și inovatoare în multe aspecte, se află acum la îndemâna publicului român, la Institutul Cervantes din București din noul sediu de pe bulevardul Regina Elisabeta.


Este vorba de un set de fotografii selecționate cu grijă dintre cele mai bune fotografii din arhiva personală a lui Marín. O mostră infimă comparată cu imensul depozit care conține mai mult de 18.000 de negative.


Opera lui Marín a rămas în uitare după triumful generalului Franco în Războiul Civil, dat fiind că fotograful i-a sprijinit pe republicani. 


Soția artistului a păstrat ascunse negativele după moartea lui, în 1944, timp de multe decenii, în bucătăria casei. În 2008, fiica sa, Lucía Ramón, a decis să găsească o destinație pentru moștenirea de la tatăl său. Alegerea a fost Fundația Pablo Iglesias, responsabilă în prezent de îngrijirea și promovarea ei.


O expoziție recomandată cu căldură al cărei vernisaj va avea loc jo20 septembrie, si care va tine pana 26 octombrie la Institutul Cervantes din București, bulevardul Elisabeta, nr. 38.


In continuare, cateva dintre fotografiile expozitiei:

Concurs de baloane in Madrid (1913)

Regele Alfonso al-XIII la manevre militare (1916)

Regele Alfonso al-XIII cu o calareata in Madrid (1916)



Regele Alfonso al-XIII pe cladirea telefonica din Madrid

 Funeraliile lui Pablo Iglesias, fondatorul Partidului Socialist. Madrid (1925)

 Montajul unei liniile telefonice. Hueca (1928)

Vedeta Josephine Baker. Madrid (1930)
Omul cu picioroange. Madrid (1934)

Proclamarea celei de-a II Republici. Madrid 14/04/31

  Proclamarea celei de-a II Republici. Madrid 14/04/31

 Centru de reclutare soldati. Madrid (1936)

Militii comuniste. Madrid (1936)

Evacuarea orasului Teruel (1937).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu