sâmbătă, 29 septembrie 2012

Ubuntu

Cu siguranta toata lumea cunoaste sistemul de operare Ubuntu, dar e posibil ca putini sa cunoasca originea cuvantului.

Ubuntu este un sistem de operere dezvoltat de propria comunitate care îl folosește, ceea ce in spaniola se numește ”software liber”. Indiferente daca il folosesc acasa, la scoala sau la serviciu, Ubuntu contine toate aplicatiile de care poti avea nevoie, de la procesatoare de text si aplicatii de mail pana la software pentru server web si instrumente de programare.

Ubuntu este și va fi mereu gratis. Nu platesti pentru a licenta de folosire. Il poti descarca si folosi cu prietanii tai, cu rudele, la scoala sau in afaceri in mod liber.

Programul este tot mai folosit de useri si de firme, inclusiv de firme care au adoptat software-ul liber atat pentru a reduce cheltuielile cat si pentru a favoriza cultura deschisa, dincolo de orice afacere.

Originea cuvantului Ubuntu este africana si semnifica exact obiectivul sistemului operativ: cultura libera si impartasita.

Asculta urmatoarea inregistrare audio si citeste transcrierea despre originea cuvantului ”Ubuntu” si semnificatia software-ului liber, probabil si din fericiri software-ul viitorului:


UBUNTU
Radialistas.net


ANTROPÓLOGO ¡Atención, atención! Las reglas son éstas: el niño que corra más y llegue primero a la meta, gana el premio.

NARRADORA Un antropólogo hizo un juego con los niños y las niñas de una tribu africana. Puso una canasta llena de frutas cerca de un árbol y les dijo que quien llegara primero ganaría todas las frutas.

ANTROPÓLOGO ¡Ya!... ¡Corran!

NARRADORA Cuando dio la señal, todos los niños y las niñas se tomaron de las manos y corrieron juntos.

NARRADORA Después se sentaron juntos a disfrutar del premio. Cuando el antropólogo les preguntó por qué habían corrido así, si uno solo podía ganar, le respondieron:

NIÑA ¡Ubuntu!

NIÑO ¡Ubuntu!... ¿Cómo uno de nosotros podría estar feliz si los demás están tristes?

VOZ "Ubuntu" es una palabra africana antigua de las lenguas zulú y xhosa. Significa: "Yo soy porque nosotros somos".

VARIAS VOCES ¡Ubuntu!

NARRADORA El sistema operativo de software libre se llama “Ubuntu” por esa cosmovisión africana de la comunidad. La tecnología tiene que ser abierta, colectiva, compartida.

VOZ  Mi ciencia, mi cultura y mi tecnología es tuya también. Es nuestra. Ubuntu. Yo soy porque nosotros somos.
.

www.radialistas.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu