miercuri, 7 martie 2012

Repetitie pentru crima (Luis Buñuel)

„Repetitie pentru crima” („Viata criminala  lui Archibald de la Cruz”) este un film al regizorului spaniol Luis Buñuel, realizat in 1955 in timpul exilului sau mexican, cand a fugit de dictatura franchista. „Repetitie pentru crima” este bazat pe cartea omonima a lui Rodolfo Usigli, desi chiar regizorul il considera unul dintre filmele sale cele mai personale.

Povestea nu face parte din perioada suprarealista a regizorului, dar are elemente care o relationeaza cu aceasta. Povestea incepe in plina revolutie mexicana de inceput de secol XX. Un copil bogat si prost crescut se joaca cu o cutie muzicala si ii doreste moarte guvernantei sale, care, dintr-o data cade moarta, atinsa de un glont ratacit. Copilul, surprins, o observa pe bona sa fara viata si crede ca el a cauzat sfarsitul ei tragic. Ani mai tarziu, acest copil, devenit deja burghezul pe nume Archibaldo de la Cruz, ii povesteste unui judecator, prin intermediul flash-back-urilor, o serie de presupuse crime pe care nu le-a comis niciodata, dar de care, la fel cum se intamplase in copilarie, se crede vinovat, dat fiind ca s-a gandit sa le infaptuiasca inainte ca acestea sa se produca.

In povestea in care exista mereu componenta psihanalitica atat de apropiata autorilor suprarealisti, exista o alta tema din cele intalnite la Buñuel: critica ironica la adresa bogatasilor si burghezilor vremii, cand ipocrizia morala si religioasa ascunsa in caracterul lor reactionar este comuna la protagonistii sai.

Povestea ne-crimelor este spusa jovial si vesel, caracteristici ce dau o tusa deliranta, de asemenea proprie lui Buñuel si intregului suprarealism. In incheiere, un fapt petrecut aproape de terminarea filmarilor a provocat tot felul de rumori. Este vorba de sinuciderea actritei Miroslava Stern si de incinerarea ei inainte de incheierea filmarilor. Astfel, momentul incinerarii manechinului care o imita chiar pe actrita, una dintre scenele cele mai impactante ale filmului, a provocat la vremea aceea o mare polemica.

In definitiv, un film interesant al lui Luis Buñuel, care are toate principalele ingrediente ale artei sale: critica sociala, suprarealism, film-noir si repetitivul fond onirico-sexual si psihanalitic care fac parte din intreaga sa filmografie. 

Puteti vedea filmul in continuare, subtitrat in engleza:










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu